Laat eten in de avond is slecht voor je. Feit of fabel?  

De meeste mensen denken dat alles wat je laat in de avond eet, als vet wordt opgeslagen omdat je dan geen calorieën meer zou verbranden. Je basaal metabolisme (ruststofwisseling) is in de nacht ongeveer hetzelfde als overdag, dus dit klopt niet. Toch blijkt uit sommige studies dat gewichtstoename wel het gevolg kan zijn van laat in de avond eten. De reden hiervoor is simpel:

 

-vaak voelen mensen zich in de avond extra hongerig, dus eten voordat je gaat slapen kan ervoor zorgen dat      je meer calorieën tot je neemt dan je nodig hebt. Want stel dat je al 3 maaltijden hebt gegeten die dag en          eigenlijk al aan je calorieënbehoefte hebt voldaan, is die snack voor het slapen gaan een extra maaltijd en dus  extra calorieën.

-verder eten mensen in de avond vaak voor de tv waarbij je ongemerkt meer in je mond stopt dan je in de gaten  hebt omdat het vaak gedachteloos gebeurt.

-als je verder overdag niet genoeg eet waardoor je 's avonds hongerig kunt worden, kan dit tot een ongezonde 

 cyclus leiden omdat je dan vaak weer het ontbijt overslaat omdat je nog vol zit van de avond ervoor.

 

Het zijn dus de ongezonde eetgewoonten voor het slapen gaan die voor die extra kilo's kunnen zorgen. Het draait om de verhouding tussen het aantal calorieën dat je aan het einde van de dag hebt gegeten en het aantal calorieën dat je hebt verbrand met je dagelijkse activiteiten zoals werk en sport. Wil je zelf je ruststofwisseling berekenen, klik dan op de volgende link: https://www.voedingswaardetabel.nl/bereken/basaal-metabolisme-ratio/

Reactie schrijven

Commentaren: 0