Dikker worden door stress

Stress kan er voor zorgen dat je in korte tijd dikker wordt. Dit kan ermee te maken hebben dat bepaalde processen in gang worden gezet door stress. Door stress maak je bijvoorbeeld meer cortisol aan. Dit zorgt er voor dat je meer eetlust kunt hebben waardoor je te veel gaat eten. Verder zorgt cortisol er voor dat het lichaam vet opslaat en dan vooral bij de buik. Bij mensen die lijden aan langdurige stress is de cortisolspiegel continu verhoogd met alle gevolgen van dien..

 

Daarnaast speelt ook de schildklier een belangrijke rol bij gewichtstoename. Bij een overmaat aan stresshormonen worden bepaalde schildklierhormonen niet goed omgezet met een trage schildklier als gevolg en dit zorgt weer voor gewichtstoename.

 

Ook zorgt stress er voor dat je wat gemakzuchtiger wordt. Je bent moe, hebt geen zin om te koken en grijpt dan misschien makkelijker naar kant-en-klare dingen zoals friet of pizza.

 

Door het eten van suiker- en vetrijke voeding produceer je minder stressgerelateerde hormonen. Dus na het eten van dit soort voedsel lijkt je stress als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Door dit verzachtende effect van het zogenaamde comfort food raken mensen verslaafd aan ongezond voedsel. Het wordt een gewoonte om je stress weg te eten en je gewicht neemt gestaag toe.

 

Probeer eens meer stress-verlagende voedingsmiddelen te eten zoals citrusvruchten, vette vis als zalm en tonijn, noten, spinazie, havermout, pure chocola en kamillethee. Hier is van aangetoond dat ze de stress in je lijf verminderen. Eet veel groente en fruit en ook eiwitten omdat je hier belangrijke neurotransmitters mee aanmaakt die weer voor ontspanning zorgen. Ga verder voor een balans tussen werken, slapen, eten en ontspanning. Ga lekker bewegen, het liefst buiten. Door veel daglicht te zien maak je serotonine aan, het hormoon dat je o.a. helpt om goed te slapen. En wil je graag een goed supplement, denk dan eens aan Rhodiola. Dit verhoogt de serotonine op een natuurlijke manier en zorgt voor meer balans in het lichaam.

Reactie schrijven

Commentaren: 0